Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΡΥΖΙ

Ιστορία του ρυζιού
Το ρύζι τρέφει την ανθρωπότητα για περισσότερα από 5000 χρόνια. Ταξίδεψε από την Κίνα στην Αρχαία Ελλάδα και από την Περσία στο Δέλτα του Νείλου. Οι αρχαίοι Κινέζοι και οι Ινδοί το θεωρούσαν "δώρο των θεών", το οποίο τους έσωσε μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. "Δεν είναι τα μαργαριτάρια πολύτιμα στη ζωή αλλά οι πέντε σπόροι της γης, από τους οποίους το ρύζι είναι ο πολυτιμότερος" αφηγείται ένα κινέζικο γνωμικό. Το ρύζι ακολούθησε τα βήματα των στρατιωτών που επέστρεψαν από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ινδία, έφτασε στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αιώνες αργότερα και στην Αμερική. Μια γεύση που η απόλαυσή της έγινε σημείο αναφοράς όλων των κοινωνικών τάξεων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Καλλιέργεια του ρυζιού
Η καλλιέργεια ρυζιού ξεπερνά την καλλιέργεια οποιουδήποτε άλλου γεωργικού προϊόντος σε ολόκληρο τον κόσμο και το ίδιο το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή για τα 2/3 τουλάχιστον του πληθυσμού της γης. Είναι λοιπόν βέβαιο πως είναι μια από τις πιο διάσημες και ιστορικές τροφές στον κόσμο. Στην Ελλάδα οι καλλιέργειες του ρυζιού βρίσκονται στα δέλτα των ποταμών και σε παράκτιες περιοχές, και προσθέτουν έτσι μια φυσική αλμυρή γεύση στον καρπό.
Σήμερα, περισσότερες από 140.000 ποικιλές ρυζιού υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από 700 τόνοι καλλιεργούνται κάθε χρόνο, με τους 500 από αυτούς μόνον στην Ασία.
Θρεπτική αξία
Το ρύζι είναι μια από τις πιο απλές και γευστικές λύσεις για κάθε γεύμα της ημέρας. Οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι πολύτιμοι για τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί μπορεί εύκολα να τους μετατρέπει σε ενέργεια. Με άλλα λόγια, η νοστιμιά του ρυζιού, γίνεται κινητήρια δύναμη για τον οργανισμό. Αν συγκριθεί με άλλους καρπούς προκύπτει ότι όχι μόνο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αλλά ότι οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι οι πιο ποιοτικές. Κι αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι, για να πάρετε όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, έπρεπε να καταναλώσετε πολλές διαφορετικές τροφές, τότε αξίζει να μάθετε ότι το ρύζι περιέχει και τα 8 αμινοξέα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να αναπαράγει συνεχώς καινούργιους και δυνατούς μύες. Το ρύζι είναι υγιεινό και για ό,τι δεν περιέχει. Η απουσία λίπους, χοληστερόλης και αλάτων το καθιστά ιδανική τροφή, ακόμη και για άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες.
Το ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Ακόμη περιέχει βιταμίνες όπως το φολικό οξύ που συμβάλλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης, των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η διατροφή των περισσοτέρων αθλητών ανά τον κόσμο περιλαμβάνει ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: